Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką

Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką rozpływają się w ustach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruchutkie i delikatne ciasto francuskie z aksamitną masą budyniową, soczystymi brzoskwiniami i słodką kruszonką - te ciastka smakują znakomicie. Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką mogą stanowić pyszny deser, przegryzkę do popołudniowej herbaty lub słodkie śniadanie.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 kostka twarogu

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek cukru

  • 5 łyżek oleju

  • 5 łyżek mleka

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • 300 g mąki

  •  

  • Kruszonka

  • 5 łyżek mąki

  • 5 łyżek cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 4 łyżki masła

  •  

  • Nadzienie i polewa:

  • 1 szklanka mleka

  • 0,5 opakowania budyniu

  • 4 brzoskwinie

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka śmietany 30%

  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta utrzeć mikserem, w oddzielnym naczyniu utrzeć kruszonkę.

  • Ciasto rozwałkować i pokroić na 6 kwadratów o boku 15 cm. Budyń ugotować na mleku. Brzoskwinie obrać i pokroić.

  • Na każdy kwadrat ciasta położyć porcję budyniu i kawałek brzoskwini, rogi zagiąć do środka i posypać kruszonką.

  • Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min w temperaturze 200 St. C.

  • Na 5 minut przed końcem pieczenie wierzchy posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.

  • Ciastka ozdobić lukrem przygotowanym z cukru pudru i 3 łyżek wody.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Ocena: 3,2