Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką

2021-03-29
Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką
Autor: Shutterstock Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką rozpływają się w ustach.
łatwy
75 min
4

Kruchutkie i delikatne ciasto francuskie z aksamitną masą budyniową, soczystymi brzoskwiniami i słodką kruszonką - te ciastka smakują znakomicie. Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką mogą stanowić pyszny deser, przegryzkę do popołudniowej herbaty lub słodkie śniadanie.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kostka twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  •  
  • Kruszonka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki masła
  •  
  • Nadzienie i polewa:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 opakowania budyniu
  • 4 brzoskwinie
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki ciasta utrzeć mikserem, w oddzielnym naczyniu utrzeć kruszonkę.
  • Ciasto rozwałkować i pokroić na 6 kwadratów o boku 15 cm. Budyń ugotować na mleku. Brzoskwinie obrać i pokroić.
  • Na każdy kwadrat ciasta położyć porcję budyniu i kawałek brzoskwini, rogi zagiąć do środka i posypać kruszonką.
  • Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min w temperaturze 200 St. C.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenie wierzchy posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.
  • Ciastka ozdobić lukrem przygotowanym z cukru pudru i 3 łyżek wody.