Brownies: przepis na słodki deser, który pomoże przetrwać mrozy

Brownies: przepis na słodki deser, który pomoże przetrwać mrozy

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Brownie - ciasto z czekoladą skutecznie poprawiające nastrój.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Brownie na wierzchu powinno być chrupkie, w środku lekko niedopieczone. Ciasto z czekoladą na pewno pomoże przetrwać mroźną zimę. Dzięki zawartości magnezu kakao będące składnikiem czekolady skutecznie poprawi nasze samopoczucie.

Składniki

  • 300 g deserowej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połamaną na cząstki czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj.

  • Czekoladę możesz też stopić w kuchence mikrofalowej – podgrzewaj ją przez 20 sekund, wyjmij, zamieszaj, ponownie podgrzewaj, zamieszaj. Powtarzaj, aż czekolada się rozpuści.

  • W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem.

  • Do jajek dodaj wystudzoną czekoladę i masłem.

  • Wymieszaj z przesianą mąką, solą i proszkiem do pieczenia.

  • Na koniec dorzuć orzechy.

  • Piekarnik podgrzej do 180 st. C.

  • Foremkę z wgłębieniami na mini brownies natłuść olejem lub masłem. Możesz użyć także zwykłej prostokątnej formy.

  • Piecz ciastka 15–20 minut w małych foremkach lub 30 minut w formie tradycyjnej. Wyjmij z piekarnika.

  • Przestudzone brownies wyjmij z foremek. Jeśli ciasto było w jednym kawałku, pokrój je na kwadraciki.

  • Udekoruj, np. polewą czekoladową, orzechami i małymi owocami.