Blok czekoladowy z białej czekolady: jak zrobić biały blok czekoladowy?

Blok czekoladowy z białej czekolady: jak zrobić biały blok czekoladowy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Blok czekoladowy nie musi być ciemny. Doskonale wygląda i smakuje blok czekoladowy z białej czekolady wypełniony smakowitymi bakaliami. Po przekrojeniu przypomina pyszny keks. Biały blok czekoladowy może być hitem na świątecznym lub noworocznym przyjęciu. Będzie też strzałem w 10 na kinderbalu

Składniki

  • 400 g mleka w proszku

  • 100 g cukru

  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)

  • 75 g masła

  • pół szklanki wody

  • pół tabliczki białej czekolady

  • duża paczka herbatników

  • 200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)

  • 100 g kandyzowanych owoców

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać na wolnym ogniu (do rozpuszczenia cukru). Mleko w proszku przesiać przez sito. Do mleka wlać zawartość rondelka. Dosypać bakalie, owoce, pokruszone ciastka i kawałki białej czekolady. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość misy przełożyć do formy. Deser należy dokładnie uformować w formie. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Ocena: 0