Biszkopt ziemniaczany - puszyste ciasto z ziemniaków

Biszkopt ziemniaczany - puszyste ciasto z ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkopt ziemniaczany wyrasta nie gorzej niż tradycyjny.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Biszkopt ziemniaczany przygotowujemy, jak sama nazwa wskazuje, z ziemniaków. Warzywa muszą być wcześniej ugotowane i zmielone na lekkie pure. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest puszyste i elastyczne.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 0,75 szklanki cukru

  • 3 jajka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • tłuszcz do smarowania blachy

  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, następnie studzimy i blendujemy na masę.

  • Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zbieleją dodajemy do ziemniaków i mieszamy.

  • Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.

  • Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką, przelewamy ciasto.

  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 min.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4