Biszkopt z truskawkami i kremem bawarskim

Biszkopt z truskawkami i kremem bawarskim

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krem bawarski zmienia zwykły biszkopt w wykwintny tort

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chcesz przyrządzić danie z truskawkami, które zachwyci każdego? Polecamy ciasto z kremem bawarskim, galaretką z wina musującego i truskawkami. Palce lizać!

Składniki

  • Składniki biszkoptu:

  • 3 jaja (duże, L)

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 50 g roztopionego masła

  • Składniki kremu bawarskiego:

  • 5 żółtek

  • 100 g cukru

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżeczki pasty waniliowej z ziarenkami wanilii lub ziarenek wyłuskanych z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 20 g żelatyny

  • 500 ml śmietany 30 lub 36%, zimnej, do ubijania

  • Składniki galaretki z wina musującego:

  • 500 ml prosecco, szampana lub słodkiego wina musującego*

  • 2 pełne łyżeczki żelatyny

  • 4 łyżki cukru

  • świeże truskawki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubij białka na sztywną pianę, następnie powoli dodawaj cukier cały czas ubijając.

  • Teraz pora na dodanie żółtek - cały czas ubijaj masę na wysokich obrotach! Dodaj mąkę, roztopione masło i wymieszaną masę wylej do formy. Możesz wyrównać powierzchnię, ale szybciutko wstawiaj masę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

  • Biszkopt piecze się około 20 minut. Mamy także radę - przed dodaniem mąki i masła możesz zrezygnować z ubijania mikserem i mieszać łyżką. Wtedy nie zniszczysz ubitej masy.

  • Przygotuj krem bawarski: najpierw wymieszaj w misce żółtka z cukrem. Później podgrzej mleko w rondelku i dodaj wanilię. Zagotowane mleko dodawaj do żółtek po łyżce cały czas mieszając, aż do uzyskania jednorodnej masy.

  • Następnie miskę z masą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą - zanim jednak to zrobisz odlej pół szklanki masy. Do szklanki dodaj żelatynę i wymieszaj. Teraz powoli dodawaj do pozostałej masy zawieszonej nad garnkiem.

  • Masę trzymaj na parze około 8 minut - nie dopuść do ścięcia się! Po upływie tego czasu szybko wstaw masę do miski z zimną wodą i lodem, co jakiś czas mieszaj. Gdy wystygnie wstaw do lodówki i zacznij ubijać śmietanę.

  • Gdy śmietana będzie sztywną pianą wyjmij masę z lodówki. Na najniższych obrotach miksera zmiksuj śmietanę z masą. Krem bawarski gotowy! (Możesz go wylać na biszkopt, ale wstaw masę do lodówki na jakieś 3 godziny, by stężała).

  • Przygotuj galaretkę z wina musującego. Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wina musującego. Rozpuszczoną żelatynę przelej do reszty wina i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw na 30 minut.

  • Gdy wino zgęstnieje wylej je na krem bawarski (po 3 godzinach spędzonych w lodówce!) a następnie dodaj paski truskawek na wierzch.

  • Teraz przygotowane ciasto wstaw ponownie do lodówki na 3 godziny, by dobrze stężało.

Ocena: 0