Biszkopt z jeżynami: przysmak schyłku lata

2021-03-29
biszkopt-z-jezynami-przysmak-schylku-lata.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kombinacja delikatnego ciasta i zdecydowanych w smaku jeżyn
łatwy
60 min
4

Biszkopt z jeżynami to idealne połączenie pełnych intensywnego smaku owoców oraz delikatnego ciasta. Ten biszkopt jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 4 jaja
  • łyżkę śmietany kremówki
  • szklankę mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • Wierzch biszkoptu:
  • 50 dag jeżyn
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ciasta na biszkopt rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy po trochu cukier.
  • Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, nie przerywamy ubijania tylko dodajemy na przemian: żółtko rozmieszane z odrobiną śmietanki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszanie, a ciasto uzyska piaskowy kolor, przelewamy je do formy wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Na wylane ciasto wysypujemy umyte i wyczyszczone jeżyny. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 - 45 minut.
  • Po upieczeniu należy wystudzić ciasto i dopiero wtedy pokroić na porcje i posypać całość cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
  • Ciasto idealnie smakuje z popołudniową kawą.