Biszkopt z jeżynami: przysmak schyłku lata

Biszkopt z jeżynami: przysmak schyłku lata

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kombinacja delikatnego ciasta i zdecydowanych w smaku jeżyn

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biszkopt z jeżynami to idealne połączenie pełnych intensywnego smaku owoców oraz delikatnego ciasta. Ten biszkopt jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • 4 jaja

  • łyżkę śmietany kremówki

  • szklankę mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

  • Wierzch biszkoptu:

  • 50 dag jeżyn

  • cukier puder

  • cukier waniliowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ciasta na biszkopt rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy po trochu cukier.

  • Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, nie przerywamy ubijania tylko dodajemy na przemian: żółtko rozmieszane z odrobiną śmietanki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  • Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszanie, a ciasto uzyska piaskowy kolor, przelewamy je do formy wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą.

  • Na wylane ciasto wysypujemy umyte i wyczyszczone jeżyny. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 - 45 minut.

  • Po upieczeniu należy wystudzić ciasto i dopiero wtedy pokroić na porcje i posypać całość cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

  • Ciasto idealnie smakuje z popołudniową kawą.

Ocena: 5