Bezy z białą czekoladą - słodki przysmak [sprawdzony przepis]

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekkie jak chmurki bezy to desery, które mają wielu fanów. A gdyby tak wzbogacić je o czekoladowy dodatek? Sprawdź nasz przepis na bezy z białą czekoladą.

Składniki

  • 12 białek

  • 600 g drobnego cukru

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 100 g drobno posiekanej białej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonywanie ciasteczek bezowych musisz rozpoczynasz od ubicia białek na lekką pianę. Jak zauważysz, że piana zaczyna się już tworzyć, dodajesz po łyżce cukru i dalej ubijasz. Czynność powtarzasz aż do wsypania całego cukru. Powstała piana musi być sztywna i błyszcząca.
  • Tak powstałą pianę skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy posiekaną czekoladą. Całość delikatnie mieszamy łopatką. Kiedy składniki się wymieszają, całą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeżeli takiego nie posiadasz, możesz użyć foliowej torebki śniadaniowej, odciąć w niej róg i uzyskasz prawie ten sam efekt.
  • Z rękawa wyciskasz masę w formie stożków na blachę wyłożoną pergaminem. Bezy z białą czekoladą wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie od razu zmniejsz temperaturę grzania do 150 stopni. Bezy piecz około 30-40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, ale nie wyjmuj bez z piekarnika. Możesz je wyjąć dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną.
Ocena: 0