Bezglutenowe rogaliki z nadzieniem - szybki przepis

Bezglutenowe rogaliki z nadzieniem - szybki przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rogaliki bezglutenowe? Czemu nie!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Na diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować ze słodkich wypieków. Kruche i pachnące rogaliki można nadziać czekoladą, marmoladą, nutellą, konfiturą lub owocami, np. bananami.

Składniki

  • ok. 3 szklanek mąki bezglutenowej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 5 dag świeżych drożdży

  • kilka łyżek mleka (może być sojowe)

  • 4 żółtka

  • 10 dag masła

  • dodatkowe 3/4 szklanki cukru pudru i dodatkowe 4/5 szklanki mleka

  • wybrane nadzienie (czekolada, dżem)

  • papier do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Blachę wyściełamy papierem i nagrzewamy w piekarniku nastawionym na około 100 stopni. Drożdże rozprowadzamy w kilku łyżkach (około 1/5 szklanki) ciepłego mleka oraz dwóch łyżkach cukru pudru. Odstawiamy na około 20 minut. Żółtka czterech jaj ucieramy z 3/4 szklanki cukru pudru, białka odstawiamy. Słodkie żółtka łączymy ze szklanką mąki i 4/5 szklanki mleka. 10 dag masła rozpuszczamy, po czym studzimy, po czym powoli wlewamy do całej masy. Mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy i resztę mąki. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Zostawiamy je na około 50 minut w ciepłym miejscu, w misce i przykryte ściereczką. Po niepełnej godzinie rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na trójkąty. Na każdym kładziemy łyżkę konfitury, dżemu, czekolady lub kawałek owocu i zawijamy. Rogaliki smarujemy białkiem, w międzyczasie podkręcamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Gotowe rogaliki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Ocena: 5