Bezglutenowe ciasteczka świąteczne [ŁATWY PRZEPIS]

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne [ŁATWY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Bezglutenowe ciasteczka z miodem udekorowane lukrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasteczka bezglutenowe to alternatywna wersja słodkości przeznaczona dla osób, które nie przyswajają glutenu. Zobaczcie, jak prosto i szybko można samemu upiec bezglutenowe ciasteczka świąteczne!

Składniki

  • 250 g masła

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 200 g cukru pudru

  • 230 g mąki ryżowej jasnej

  • 110 g mąki ryżowej brązowej

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 1 duże jajko

  • 1 żółtko

  • 0,5 szklanki miodu

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie bezglutenowych ciastek zaczynamy od wrzucenia do miksera wszystkich składników. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie tworzyło jednolitą, gładką masę. Po wyrobieniu ciasta zawijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Czas ten możemy wydłużyć do 2, a nawet 4 godzin.

  • Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy go na kawałki i każdy z nich wałkujemy na grubość czterech centymetrów. Z tak przygotowanego ciasta za pomocą foremek możemy wycinać dowolne kształty.

  • Do dekoracji możemy użyć też stempli, które pozwolą nam na odciśnięcie na ciasteczkach serc czy gwiazdek.

  • Kiedy ciasteczka są już gotowe układamy je na blasze i pieczemy w temperaturze 180ºC ok. 10 do 12 min.

Ciasteczka bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. Wszyscy ci, którzy nie przyswajają glutenu, wcale nie muszą rezygnować ze słodkości. Wystarczy odpowiedni przepis i składniki, aby cieszyć się słodkościami nie tylko w święta!

Ocena: 0