Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser

Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Beza Pavlova - dlaczego by nie zrobić jej w domu?

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 210 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Beza Pavlowa jest królową deserów. Uwielbiają ją chociażby Magda Gessler czy Marta Grycan. Obie panie zachęcają do zrobienie takiej bezy w domu. I wcale nie jest to trudne! Sprawdź nasz szczegółowy przepis.

Składniki

  • 6 białek

  • 300 g cukru

  • pół łyżeczki soli

  • śmietanka 30%

  • serek mascarpone

  • cukier puder lub waniliowy

  • owoce sezonowe wedle uznania: truskawki, jagody, maliny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka, cukier i sól łączymy, ubijamy na sztywno mikserem. Następnie wykładamy papier do pieczenia na blasze i wylewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem).

  • Pieczemy (a właściwie suszymy) przez 3 godziny. Przygotowujemy krem: schładzamy śmietankę, ubijamy ją z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.

  • Dodajemy serek mascarpone (ilość - zależnie od tego, jak dużo kremu chcemy położyć na bezie) i miksujemy całość. Następnie naszą masę wykładamy na gotową i ostudzoną bezę, dekorujemy ulubionymi owocami. Mogą to być maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki, ziarenka granatu itd.

A jeśli po zrobieniu bezy zostaną ci żółtka, zrób pyszny deser z truskawek: Zapiekane truskawki pod koglem-moglem

Ocena: 0