Baklawa - samodzielne przygotowanie tureckich słodyczy

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
baklawa-samodzielne-przygotowanie-tureckich-slodyczy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Baklawa jest pracochłonna, ale efekt wynagradza poniesione wysiłki
średni
80 min
4

Baklawa to narodowy turecki deser. Ten rodzaj ciasta można przechowywać przez dłuższy czas. Jako nadzienia zamiast orzechów pistacjowych można użyć orzechów włoskich, laskowych lub gęstej śmietany.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki soku z cytryny,  
  • 80 ml wody
  • 80 g skrobi
  • 220 g orzechów pistacjowych
  • 500 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na wolnym ogniu, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, a potem gotujemy przez 5 minut. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie syrop odstawiamy. Przesiewamy mąkę do dużej miski. Formujemy otwór na środku i dodajemy po kolei jajka, olej, sól, sok z cytryny i wodę. Dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy je pod przykryciem na kolejnych 5 minut. Zwijamy i kroimy na 20 kawałków, z których formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką. Kulki po kolei rozwałkowujemy bardzo cienko (jak pergamin), podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posypujemy skrobią i układamy jedno na drugim (10 warstw). Odstawiamy i przygotowujemy drugą paczkę. Pierwszą część umieszczamy na blasze, o średnicy 38-40 cm. Jeśli ciasto wystaje, należy je przyciąć. Druga część ciasta czeka lub układamy ja na drugiej blasze. Orzechy pistacjowe rozgniatamy i rozsypujemy na cieście. Ciasto kroimy w romby o wymiarach 4-5 cm. Polewamy je rozgrzanym masłem. Pieczemy na średnim ogniu przez 50 minut aż uzyska złocisto-brązowy kolor. Gorące ciasto polewamy zimnym syropem i studzimy.
Dagmara Kijanowska