Baklawa - samodzielne przygotowanie tureckich słodyczy

Baklawa - samodzielne przygotowanie tureckich słodyczy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Baklawa jest pracochłonna, ale efekt wynagradza poniesione wysiłki

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Baklawa to narodowy turecki deser. Ten rodzaj ciasta można przechowywać przez dłuższy czas. Jako nadzienia zamiast orzechów pistacjowych można użyć orzechów włoskich, laskowych lub gęstej śmietany.

Składniki

  • 2 szklanki cukru

  • 500 ml wody

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżka stołowa oleju

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki soku z cytryny,  

  • 80 ml wody

  • 80 g skrobi

  • 220 g orzechów pistacjowych

  • 500 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na wolnym ogniu, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, a potem gotujemy przez 5 minut. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie syrop odstawiamy.
  • Przesiewamy mąkę do dużej miski. Formujemy otwór na środku i dodajemy po kolei jajka, olej, sól, sok z cytryny i wodę. Dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie.
  • Odstawiamy je pod przykryciem na kolejnych 5 minut. Zwijamy i kroimy na 20 kawałków, z których formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką.
  • Kulki po kolei rozwałkowujemy bardzo cienko (jak pergamin), podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posypujemy skrobią i układamy jedno na drugim (10 warstw). Odstawiamy i przygotowujemy drugą paczkę.
  • Pierwszą część umieszczamy na blasze, o średnicy 38-40 cm. Jeśli ciasto wystaje, należy je przyciąć. Druga część ciasta czeka lub układamy ja na drugiej blasze. Orzechy pistacjowe rozgniatamy i rozsypujemy na cieście.
  • Ciasto kroimy w romby o wymiarach 4-5 cm. Polewamy je rozgrzanym masłem.
  • Pieczemy na średnim ogniu przez 50 minut aż uzyska złocisto-brązowy kolor. Gorące ciasto polewamy zimnym syropem i studzimy.
Ocena: 0