Babeczki z czereśniami i białą czekoladą - przepis na deser

Babeczki z czereśniami i białą czekoladą - przepis na deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czereśnie w roli deserowej odnajdują się znakomicie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne, pulchne babeczki z białą czekoladą zyskują owocową koronę w postaci świeżych czereśni. Taki deser, choć prosty w przygotowaniu, zrobi duże wrażenie i na domownikach, i na gościach. Sprawdź, jak przyrządzić babeczki z czereśniami i białą czekoladą.

Składniki

  • 250 g czereśni (pozbawionych pestek)

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • 0,5 kostki masła

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżka aromatu waniliowego

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na małym ogniu rozpuszczamy 1,5 tabliczki białej czekolady, masło, 2 łyżki wody, łyżkę aromatu waniliowego i cukier.

  • Po ostygnięciu masy dodajemy do niej 2 jajka, szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.

  • Do całości dorzucamy jeszcze pokruszoną połowę tabliczki czekolady.

  • Przygotowaną masę wylewamy do foremek, na wierzchu układamy po kilka wydrylowanych czereśni i całość pieczemy maksymalnie 20 minut w 190°C.

Ocena: 3