Zniewalające ciasto twarogowe pachnące rozmarynem

Zniewalające ciasto twarogowe pachnące rozmarynem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto twarogowe z syropem z rozmarynu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pora na trochę inny sernik. Pachnący ziołami i skórką z cytrusów, słodki i urzekający. Dziś podajemy sprawdzony przepis na ciasto twarogowe pz syropem rozmarynowym.

Składniki

  • Ciasto:

  • kostka masła

  • szklanka cukru

  • 8 jaj

  • małe opakowanie orzechów laskowych

  • 200 g suszonych owoców

  • opakowanie tłustego twarogu

  • 0,5 szklanki maki

  • 2 pomarańcze

  • 3 cytryny

  •  

  • Syrop:

  • 1 łyżka cukru

  • pół szklanki wody

  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby przygotować syrop, rozpuść cukier w wodzie i zagotuj, zredukuj połowę płynu.

  • Zdejmij z ognia, wrzuć rozmaryn, przykryj naczynie i odstaw.

  • Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.

  • Następnie do masy dodaj ser i wymieszaj.

  • Owoce posyp odrobiną mąki i dodaj do masy, podobnie jak posiekane orzechy.

  • Białka utrzyj na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

  • Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż masę, wygładź jej wierzch.

  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C.) na 60 min.

  • Po ostygnięciu ponakłuwaj widelcem i nasącz syropem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2