Zniewalające ciasto twarogowe pachnące rozmarynem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pora na trochę inny sernik. Pachnący ziołami i skórką z cytrusów, słodki i urzekający. Dziś podajemy sprawdzony przepis na ciasto twarogowe pz syropem rozmarynowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 8 jaj
- małe opakowanie orzechów laskowych
- 200 g suszonych owoców
- opakowanie tłustego twarogu
- 0,5 szklanki maki
- 2 pomarańcze
- 3 cytryny
- Syrop:
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki wody
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować syrop, rozpuść cukier w wodzie i zagotuj, zredukuj połowę płynu.
- Zdejmij z ognia, wrzuć rozmaryn, przykryj naczynie i odstaw.
- Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Następnie do masy dodaj ser i wymieszaj.
- Owoce posyp odrobiną mąki i dodaj do masy, podobnie jak posiekane orzechy.
- Białka utrzyj na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż masę, wygładź jej wierzch.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C.) na 60 min.
- Po ostygnięciu ponakłuwaj widelcem i nasącz syropem.