Ananasowy sernik z wiśniami pieczony do góry nogami

Ananasowy sernik z wiśniami pieczony do góry nogami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ananasowy sernik do góry nogami to propozycja na pyszny, rodzinny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ananasowy sernik pieczony do góry nogami wygląda smakowicie i jeszcze lepiej smakuje. Jest łatwy do przygotowania, a zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy - i tych najmłodszych, i tych trochę starszych.

Składniki

  • Ciasto:

    300 g masła (w temperaturze pokojowej)

    pół szklanki brązowego cukru

    14 plastrów ananasa z puszki

    20 wisienek kandyzowanych

    3/4 szklanki białego cukru

    2 duże jajka

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1,5 szklanki mąki

    łyżeczka soli

    ćwierć łyżeczki sody

    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    pół szklanki śmietany

        
    Masa serowa:

    pół kilograma białego sera, rozdrobnionego, w temperaturze pokojowej

    puszka skondensowanego mleka

    skórka i sok z 1 cytryny

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj 2 wyłożone pergaminem lub papierem do pieczenia tortownice o średnicy 23 cm.

  • W niewielkiej misce utrzyj 100 g masła z brązowym cukrem. Podziel masę na pół i umieść cienką warstwę na spodzie każdej z tortownic.

  • Na masę wyłóż plastry ananasa i wypełnij otwory w nich wkładając do każdego wisienkę.Wypełnij także przestrzenie pomiędzy plastrami.

  • W dużej misce utrzyj pozostałą część masła z cukrem. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj.

  • Dołóż śmietanę i trochę soku ananasowego, połącz składniki i przełóż masę do przygotowanych tortownic. Piecz ok. 35 min.

  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Następnie wyłóż ciasto na blat do góry nogami.

  • Przygotuj masę serową: Utrzyj ser na gładką masę, dodaj skondensowane mleko, cytrynę i wanilię.

  • Wyłóż masę na przygotowane wcześniej ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.

  • Gdy masa serowa się ściśnie, wyjmij ciasto, przykryj pozostałą warstwą ciasta.

Ocena: 5