Amerykańska szarlotka: ciasto z jabłkami i orzeszkami [przepis]

Amerykańska szarlotka: ciasto z jabłkami i orzeszkami [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szarlotka w każdej wersji czaruje nietuzinkowym smakiem jabłek

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli znudził Ci się tradycyjny jabłecznik, wypróbuj nasz przepis na amerykańską szarlotkę. Wyróżnia się dwoma warstwami ciasta i pysznym jabłkowym nadzieniem. Sprawdź, jak zrobić amerykański jabłecznik.

Składniki

  • 225 g mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru drobnoziarnistego

  • 75 g masła

  • jajko

  • na nadzienie:

  • 700 g jabłek (najlepiej twardych, mało słodkich)

  • 50 g orzeszków ziemnych (obranych, niesolonych)

  • cytryna

  • 25 g masła

  • 25 g cukru drobnoziarnistego

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat. Dodaj 2 łyżki cukru, 75 g masła i jajko. Posiekaj dokładnie składniki. Polej 2–3 łyżkami zimnej wody i wymieszaj, tak by powstało gładkie, miękkie ciasto. Uformuj z ciasta kulkę, zawiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce 20-30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim tortownicę o średnicy 20-24 cm. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój. Orzeszki arachidowe lekko posiekaj. Skórkę z cytryny zetrzyj, wyciśnij sok z cytryny. Masło pokrój w kostkę. Połącz wszystkie składniki z cukrem. Masę jabłkową wyłóż na ciasto w foremce. Posmaruj brzeg ciasta wodą. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim nadzienie placka. Trzonkiem pędzelka do ciasta dociśnij brzegi. Dla chętnych: nożykiem wytnij mały otwór na środku wierzchniej warstwy ciasta. Rozwałkuj resztki ciasta i wytnij z nich jabłko, liść i łodyżkę. Posmaruj ciasto wodą i przyklej do niego dekoracje. Piecz ciasto 30–40 minut, aż się zarumieni. Oprósz cukrem pudrem.

Ocena: 0