Pomysł na deser z programu UGOTOWANI TVN. Ciasto francuskie z owocami

2021-03-29
Ciasto francuskie z owocami
Autor: Shutterstock Otwarte ciastka są równie pyszne
łatwy
45 min
4

Ciasto francuskie sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, na ostro, ale także na słodko jako pyszny deser. Proponujemy owocowy piruet, czyli ciasto francuskie z orzeźwiającą gruszką oraz soczystym jabłkiem. Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, a w domu nie masz za wiele składników, pamiętaj o owocowym piruecie

SKŁADNIKI

  • Ciasto francuskie - 300 g
  • Jabłka - 400 g
  • Gruszka - 400 g
  • Masło - 2 łyżki
  • cukier - 250 ml
  • Jajka - 1 sztuka
  • Migdały - płatki - 50 g

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na posmarowanej masłem blaszce. Obierz jabłka i gruszki, zetrzyj je na tarce.
  • Dodaj cukier i ułóż je na cieście francuskim.
  • Wierzch przykryj drugą częścią ciasta.
  • Roztrzep jajko i posmaruj wierz ciasta, a następnie posyp je płatkami migdałowymi.
  • Piecz na złoty kolor przez około 20 minut.
  •