Murzynek: przepis na ciasto, które zawsze się udaje!

Murzynek: przepis na ciasto, które zawsze się udaje!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wśród pysznych ciast czekoladowych murzynek wyróżnia się tym, że naprawdę trudno o nieudane ciasto

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Masz ochotę na czekoladowy przysmak? Upiecz murzynka! Murzynek to szybkie ciasto na każdą okazję. A przy tym jest łatwe w wykonaniu, bardzo smaczne i zawsze wychodzi, dlatego bez trudu zrobią je nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Składniki

  • 1½ szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy (opakowanie 8 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • ok. 5 dag rodzynek lub łyżka skórki pomarańczowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę, wodę, cukier i kakao wrzuć do rondelka. Podgrzewaj. mieszając, aż wszystko się rozpuści, a masa się zagotuje (lekko).

  • Z masy odlej pół szklanki, a resztę wlej do dużej miski i poczekaj, aż ostygnie.

  • Gdy masa będzie chłodna, dodaj żółtka i cukier waniliowy, zmiksuj (lub ucieraj pałką).

  • Potem stopniowo dosypuj mąkę, ciągle miksując, a następnie dodaj śmietanę i proszek do pieczenia. Na koniec ubij białka na pianę i delikatnie połącz z masą. Do masy można dodać namoczone wcześniej rodzynki.

  • Ciasto przelej do tortownicy (lub prodiża) i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C (ciasto musi odstawać od formy).

  • Po ostygnięciu posmaruj wierzch i brzegi ciasta pozostałą masą czekoladową, posyp rodzynkami albo skórką pomarańczową (w tym przypadku nie dodawaj już rodzynek do ciasta).