Jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe? Przepis na ciasto z polewą czekoladową

Jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe? Przepis na ciasto z polewą czekoladową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto czekoladowe z polewą warto udekorować świeżymi owocami - dla lepszego efektu i oczywiście smaku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 130 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szukasz przepisu na pyszne ciasto czekoladowe? Przetestuj naszą recepturę! Upieczesz ciasto wilgotne, ciemne od czekolady, kawy i kakao, esencjonalne, a do tego z pyszną ciemną polewą.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g (1/2 kubka) kakao w proszku
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 550 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml (1/2 kubka) maślanki
  • polewa:
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 125 ml (1/2 kubka) słodkiej śmietany
  • 160 g (2/3 kubka) cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, połamaną czekoladę, kawę i 185 ml gorącej wody umieść w rondlu. Mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmij z palnika.

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj cukier. Zrób w mieszance dołek. Wlej do niego roztrzepane jajka, olej i maślankę. Powoli wymieszaj. Połącz ze stopioną czekoladą.

  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm natłuść. Wyłóż papierem do pieczenia.

  • Nałóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz godzinę i 40 minut. Po tym czasie wetknij w ciasto patyczek, sprawdź, czy się nie klei. Wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze na około 5-10 minut.

  • Przygotuj polewę. Posiekaną czekoladę, śmietankę i cukier połącz w rondelku. Mieszaj, aż czekolada i cukier się roztopią. Zmniejsz ogień, gotuj jeszcze kilka minut. Gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmij garnek z kuchenki, ostudź lekko polewę.

  • Przestudzone ciasto wyjmij z formy, polej glazurą. Podawaj, gdy polewa zastygnie.