Ciasto mocno czekoladowe - zimowa pociecha

Ciasto mocno czekoladowe - zimowa pociecha

Autor Zdjęcia: Shutterstock

mocno czekoladowe ciasto markiza  ma delikatną konsystencję i pyszny smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto mocno czekoladowe o wdzięcznej nazwie markiza, w niczym nie przypomina ciasteczek zwanych markizami. Jest delikatne, aksamitnie czekoladowe, z aromatem rumu, z chrupiącymi  orzeszkami pistacjowymi. Idealne na wszelkie uroczyste okazje.

Składniki

  • 25 dag  gorzkiej czekolady

  • 20 dag masła

  • 6 dag cukru

  • 6 dag cukru

  • 1 łyżeczka oleju

  • 3 jaja

  • 7,5 dag orzeszków pistacjowych

  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.

  • Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło  i mieszać do uzyskania gładkiej masy.

  • Zdjąć z ognia, dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając.

  • Wlać rum, wsypać połowę orzechów i mieszać aż do ostudzenia masy.

  • Białka ubić na sztywno, dodac do masy czekoladowej.

  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej  formy do pieczenia. Piec 10 minut.

  • Chłodzić co najmniej  12 godzin przed wyjęciem z formy. Po wyjęciu ozdobić ciasto pozostałymi orzeszkami, można też wykończyć jego wierzch  polewą.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4