Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara

2021-03-29
Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara
Autor: Shutterstock W wolnowarze można przygotować ciasto - będzie delikatniejsze niż to z piekarnika. Jeśli nie przepadamy za ciastem czekoladowym - możemy  pominąć kakao w przepisie.
łatwy
20 min
4

Przepis na ciasto czekoladowe gotowane na parze z wolnowara jest ciekawą propozycją. Rośnie w formie w urządzeniu, dlatego z wierzchu przykrywamy ją folią i przywiązujemy sznurkiem, żeby ciasto nie przerosło formy.

Zobacz, dlaczego warto gotować i piec w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

SKŁADNIKI

  • 50 g kakao
  • 6 łyżek wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki samorosnącej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyłóż formę w której będziesz piec ciasto papierem do pieczenia.
  • Rozmieszaj kakao 6 łyżeczkami gorącej wody, utrzyj, żęby nie było grudek.
  • W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia i cukier. 
  • Ubij jajka z olejem, a następnie dodaj do polewy czekoladowej i dobrze wymieszaj.
  • Przelej do formy i przykryj z wierzchu folią. Przywiąż folię sznurkiem, żeby rosnące ciasto nie wyszło z formy podczas pieczenia.
  • Umieść formę w urządzeniu  i napełnij do połowy gorącą wodą.

  • Gotuj na ustawieniu szybkiego duszenia przez 1:45 godz.