Anielskie ciasto czekoladowe: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

2021-03-29
Anielskie Ciasto Czekoladowe.JPG
Autor: mat. pras. Szymon Czerwiński Anielskie ciasto czekoladowe to pyszny deser na leniwe popołudnie
łatwy
25 min
4

Anielskie ciasto czekoladowe Szymon Czerwiński przygotował specjalnie dla użytkowników serwisu Beszamel. To pyszne ciasto czekoladowe z kremem idealnie pasuje na deser po dobrym obiedzie. 

SKŁADNIKI

  • 3 jaja
  • 200 g cukru brązowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 100 g kakao
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 50 g płatków migdałów
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja ubij w dzieży miksera na puszystą masę razem z cukrem. Następnie nie przestawaj ubijać i dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
  • Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz składniki. Dodaj drugą połowę kakao i dobrze wymieszaj. 
  • Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki wymieszaj składniki.
  • Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
  • Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
  • W dzieży miksera połącz ze sobą mascarpone i kremówkę. wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę masy krówkowej i oprósz płatkami migdałów. Następnie przygotowaną wcześniej masę śmietanową nałóż szprycą na ciasto.
  • Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.