Tartaletki z kremem i jeżynami (orkiszowe, bezmleczne i bezjajeczne)

Tartaletki z kremem i jeżynami (orkiszowe, bezmleczne i bezjajeczne)

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tartaletki z kremem i owocami to kwintesencja lata. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tartaletki to efektowny deser, który na pewno posmakuje naszym dzieciom, a także zadowoli każdego dorosłego amatora jeżyn i kruchego ciasta. Wypróbuj nasz przepis na tartaletki z jeżynami.

Składniki

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki orkiszowej typ 700

  • 350 g margaryny bezmlecznej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 6 łyżek śmietany sojowej

  • 1 czubata łyżka cukru pudru

  • 2 szklanki mleka sojowego lub innego zbożowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • cukier waniliowy

  • szklanka jeżyn

  • 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z  2 szklanek mąki, 200 g margaryny, soli, proszku, śmietany, łyżeczki cukru waniliowego i łyżki cukru pudru zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki zawinięte w folię do schłodzenia.

  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wyłożyć ciastem wysmarowane margaryną formy do tartaletek. Dobrze docisnąć ciasto do brzegów foremek, dno nakłuć widelcem. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C.

  • Kiedy ciasto się schłodzi, przygotować krem na nadzienie. Zagotować 1,5 szklanki mleka. W kubku wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z 2 łyżkami mąki orkiszowej i mąką ziemniaczaną, łyżeczką cukru waniliowego i cukrem trzcinowym. Wlewać zawartość kubka do gotującego się mleka małym strumieniem, cały czas mieszając, i gotować kilka minut aż powstanie gęsty budyń.

  • Schłodzony budyń zmiksować ze 150 g bezmlecznej margaryny aż powstanie jednolity krem.

  • Wypełnić tartaletki kremem budyniowym i ułożyć na nich jeżyny lub inne owoce.

Ocena: 0