Tort truskawkowo-śmietanowy [na komunię i nie tylko]

Tort truskawkowo-śmietanowy [na komunię i nie tylko]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort truskawkowo-śmietanowy [na komunię i nie tylko]

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Ten tort jest wyjątkowo łatwy i mało pracochłonny w przygotowaniu, gdyż robimy go z gotowych blatów tortowych. Doskonale się nadaje na Pierwszą Komunię, gdyż dzieci uwielbiają truskawki. Ma też wyjątkowo elegancki wygląd. Tort truskawkowo-śmietanowy uświetni każdą rodzinną uroczystość.

 

Składniki

  • 3 blaty biszkoptowe do tortu
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kg truskawek
  • 100 g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę.

  • Dodaj cukier puder i serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Najlepiej masę wymieszać łyżką drewnianą, żeby masa się nie zważyła.

  • Jeden z trzech blatów wyłóż na paterę. Wyłóż na blat 1/3 masy śmietankowej a na nią równo część truskawek przekrojonych na pół.

  • Na wierzch połóż kolejny blat i tak samo nałóż kolejną warstwę masy śmietankowej i truskawki.

  • Na górę wyłóż ostatni blat, boki i górę wysmaruj resztą kremu śmietankowego. Boki ozdób płatkami migdałów a górę płatkami i truskawkami. Tort najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.