Zupa z pomarańczy na zimno - łatwy przepis na oryginalną zupę

Zupa z pomarańczy na zimno - łatwy przepis na oryginalną zupę

Autor Zdjęcia: photos.com

Zimna zupa z pomarańczy  przyniesie prawdziwe orzeźwienie w upalne dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co smacznego można przyrządzić z pomarańczy? Latem - najlepiej chłodnik. Z dodatkiem pistacji świetnie się nadaje na wakacyjne przyjęcie. Jak zrobić zupę z pomarańczy na zimno?

Składniki

  • 4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 soczyste pomarańcze
  • 3-4 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem i zagotuj.

  • Skrobię kukurydzianą rozpuść w ½ szklanki wody i wlewaj małymi porcjami do soku - gotujący się sok trzeba cały czas mieszać. Nie przestając mieszać, całość podgrzewaj - tak długo, aż zupa zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia.

  • Pomarańcze dokładnie umyj, obierz, podziel na cząstki i zdejmij z nich błonki.

  • Ułóż cząstki (np. w rozetkę) na dnie głębokiego talerza. Zalej zupą i posyp orzeszkami pistacjowymi.