Tarator, czyli chłodnik bułgarski

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Tarator czyli chłodnik bułgarski
Autor: Shutterstock Bułgarski chłodnik tarator doskonale smakuje w upalne dni, jest  też zdrowy i niskokaloryczny
łatwy
15 min
4

Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy, podawany zwykle jako przystawka. Tarator przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy wymieszać/zmiksować wszystkie składniki. Co ciekawe, niektórzy przygotowują również wariant taratora bez zsiadłego mleka – jedynie z octem i wodą

SKŁADNIKI

  • 2-3 ogórki
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrany ogórek zetrzyj, posól i wstaw do lodówki.
  • Orzechy i oliwę zmiksuj z jogurtem i śmietaną. Trochę orzechów odłóż do ozdoby.
  • Dodaj ogórek, koper, pieprz i sól, wymieszaj. Schłodź.
  • Przed podaniem posyp chłodnik  resztą orzechów
miesięcznik Zdrowie