Tarator, czyli chłodnik bułgarski

Tarator, czyli chłodnik bułgarski

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bułgarski chłodnik tarator doskonale smakuje w upalne dni, jest  też zdrowy i niskokaloryczny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy, podawany zwykle jako przystawka. Tarator przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy wymieszać/zmiksować wszystkie składniki. Co ciekawe, niektórzy przygotowują również wariant taratora bez zsiadłego mleka – jedynie z octem i wodą

Składniki

  • 2-3 ogórki
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrany ogórek zetrzyj, posól i wstaw do lodówki.

  • Orzechy i oliwę zmiksuj z jogurtem i śmietaną. Trochę orzechów odłóż do ozdoby.

  • Dodaj ogórek, koper, pieprz i sól, wymieszaj. Schłodź.

  • Przed podaniem posyp chłodnik  resztą orzechów