Napój ogórkowy na kefirze: do obiadu nie tylko w ciepłe dni

2021-03-29
Joanna Anczura
Napój ogórkowy na kefirze: do obiadu nie tylko w ciepłe dni
Autor: Shutterstock Napój ogórkowy na kefirze: do obiadu w ciepłe dni
łatwy
20 min
4

Orzeźwiający napój ogórkowy na kefirze możesz podać do drugiego dania do popicia, a w ciepłe dni osobno – jako chłodnik. Sprawdź, jak zrobić ten łatwy napój, który jest niskokaloryczny i pełen cennych składników odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • świeży ogórek
  • cytryna
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę sparz, zetrzyj trochę skórki, wyciśnij sok.
  • Natkę opłucz, drobno posiekaj (gałązkę odłóż).
  • Ogórek opłucz, odkrój kilka plasterków ze skórką do dekoracji. Pozostałą część ogórka obierz, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż pestki, miąższ pokrój w kostkę.
  • Pokrojony ogórek zmiksuj blenderem wraz z posiekaną natką. Do zmiksowanego ogórka dodaj kefir i jogurt lub śmietanę, ewentualnie przeciśnięty czosnek, wymieszaj.
  • Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Nalej do szklanek, posyp skórką startą z cytryny, udekoruj plasterkami ogórka, pomidorkami i listkami natki.
Joanna Anczura