Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gazpacho, to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik, z tym, że jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę. Zobacz jak zrobić andaluzyjski chłodnik.

Składniki

  • 750 g pomidorów
  • pół ogórka
  • czerwona cebula
  • mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z połówki cytryny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 25 g masła
  • sól
  • pieprz
  • mięta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.

  • Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.

  • Podawaj z listkami mięty i grzankami.