Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów [WIDEO]

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.

Składniki

  • 750 g pomidorów

  • pół ogórka

  • czerwona cebula

  • mała czerwona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa

  • sok z połówki cytryny

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 25 g masła

  • sól

  • pieprz

  • mięta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.

  • Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.

  • Podawaj z listkami mięty i grzankami.

ZOBACZ WIDEO  z instrukcją przyrządzania gazpacho: