Chłodnik z porów - jak zrobić? Sprawdzony przepis

2021-03-29
Edyta Folwarska
chlodnik-z-pora-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik z pora - oryginalna zupa na ciepłe dni.
łatwy
20 min
4

Pory dostępne są przez cały rok, jednak dopiero w okresie letnim osiągają pełnię smaku. Dlatego to właśnie teraz warto zrobić z nich chłodnik, który swoim oryginalnym smakiem zachwyci każdego.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg białych części pora
  • 100 g masła
  • 1 l bulionu z kury
  • 5 małych ziemniaków
  • śmietana kremówka 36%
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory myjemy i kroimy w cienkie talarki.
  • Rozgrzewamy w dużym i głębokim rondlu masło, wrzucamy do niego pory i dusimy.
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki.
  • Uduszone pory wyjmujemy łyżką cedzakową do innego naczynia.
  • Do masła wkładamy ziemniaki.
  • Całość podduszamy i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy, aż staną się całkowicie miękkie.
  • Resztę składników dodajemy do ziemniaków.
  • Całość mieszkamy i powoli wlewamy śmietankę.
  • Wszystko miksujemy i doprawiamy według uznania.
Edyta Folwarska