Chłodnik z botwinki: lekka zupa na wiosenne upały

Chłodnik z botwinki: lekka zupa na wiosenne upały

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Botwinkowy chłodnik to klasyka kuchni polskiej serwowana w letnie gorące dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy  za oknami zaczynają się pierwsze wiosenne upały - czas na zimne zupy - witaminowe bomby. Tradycyjny chłodnik z buraczkami trudno uznać za łatwy w przygotowaniu oraz odchudzający. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jego szybką i niskokaloryczną wersję!

 

Składniki

  • 1 pęczek botwiny

  • 3 ogórki

  • pęczek rzodkiewek

  • pęczek szczypiorku

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 1 l kefiru lub zsiadłego mleka

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinę umyć, odciąć buraczki, liście pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie.

  • Wyjąć buraczki, obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Wystudzić.

  • Posiekać drobno szczypiorek, ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.

  • Doprawić solą i pieprzem, dolać kefir lub zsiadłe mleko. Wymieszać.

  • Podawać z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo.

tip dnia

Taki chłodnik łatwo jest przygotować, a jedząc go dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę witamin z młodych warzyw i zdrowe, łatwo przyswajalne białko z nabiału i jaj.

Ocena: 5