Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik na botwince według przepisu Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje" to idealna zupa na cieplejsze dni. Chłodnik z botwiny podawaj klasycznie - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. 

Składniki

  • 1 l kefiru
  • 0,5 l śmietany 12%
  • 1 kg botwinki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • Sok z cytryny
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę dokładnie umyj. Łodygi z liśćmi posiekaj w drobne paski. Podobnie pokrój buraczki.

  • Zagotuj trochę wody. Dodaj do niej pół łyżeczki cukru i sok z cytryny, a następnie dorzuć posiekaną botwinkę.

  • Gdy botwinka jest już miękka, wystudź ją, umieszczając garnek w misce z zimną wodą.

  • Kefir zmiksuj ze śmietaną. Gdy otrzymasz jednolitą konsystencję, dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Dorzuć posiekaną w talarki rzodkiewkę oraz czosnek.

  • Na koniec dodaj schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno posiekanego koperku.

  • Całość włóż do lodówki na ok. pół godziny. Podawaj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.