Chłodnik mazowiecki według Jerzego Nogala - tradycyjna warszawska zupa

Chłodnik mazowiecki według Jerzego Nogala - tradycyjna warszawska zupa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chłodnik z botwinki to pyszne danie na letni obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik z botwinki to zupa podawana w całej Polsce. Oczywiście więc ma wiele wariantów lokalnych. Tym razem polecamy chłodnik mazowiecki według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika tradycyjnej kuchni warszawskiej i poszukiwacza zapomnianych receptur na warszawskie potrawy.

Składniki

  • 400 g cielęciny z kostką

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych

  • 200 ml śmietany 12%

  • 1 l jogurtu nadbużańskiego1 pęk botwiny

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 4 jaja

  • 1 pęk koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinę dokładnie umyć i drobno posiekać. Zalać wrzątkiem z octem i odstawić, aby ostygło.

  • Kotleciki cielęce z kostką usmażyć po 2 minuty z każdej strony. Odkroić kostkę i zalać wodą
    z kiszonych ogórków.

  • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

  • Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać.

  • Do wywaru z kostek i wody z kiszonych ogórków dodać botwinę z wodą i jogurt, posiekany koperek, następnie doprawić pieprzem.

  • Porządnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Przelać do misek.

  • Kotleciki pokroić w cienkie paski i dodać do chłodnika.

  • Jajka przekroić i ułożyć na wierzchu.

Ocena: 0