Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]

Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chłodnik litewski to idealna zupa na upały, pożywna i chłodząca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na chłodnik litewski z botwinką, buraczkami podawany z jajkiem i kwaśnym mlekiem - tę zupę serwowały chyba wszystkie babcie. Tradycyjny chłodnik litewski nie może obejść się także bez ogórka, koperku i szczypiorku. Dlatego kiedy na straganach pojawią się świeże wiosenne warzywa, wykorzystaj je i zrób pyszny chłodnik litewski według sprawdzonego przepisu. Podajemy recepturę.

Składniki

  • 8 sztuk botwinki z buraczkami

  • 5 rzodkiewek

  • 1 ogórek zielony

  • 2 jajka na twardo

  • 0,5 litra zsiadłego mleka

  • 1 litr maślanki

  • koperek

  • szczypiorek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę z buraczkami pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą z 1 łyżeczką cukru. Gotuj aż do momentu, kiedy botwinka będzie miękka.

  • Do drugiego garnka wlej maślankę, kefir oraz zsiadłe mleko. Gdy botwinka już ostygnie, dodaj ją do maślanki razem z wodą, która pozostała po gotowaniu.

  • Rzodkiewkę i ogórki pokrój w kostkę. Następnie posiekaj koperek i szczypiorek, dodaj do garnka z botwinką i maślanką.

  • Dolej koncentrat barszczu i całość delikatnie wymieszaj.

  • Obierz jajka, pokrój je na kawałki i dorzuć do garnka.

  • Na koniec wyciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaki. Przed podaniem posyp chłodnik szczypiorkiem

Ocena: 0