Zakwas chlebowy gryczany młody: przepis bezglutenowy

2021-03-29
Zakwas chlebowy gryczany młody (przepis bezglutenowy)
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny chleb na zakwasie można przygotować z mąki gryczanej, czyli bezglutenowej
łatwy
10 min
4

Zakwas chlebowy gryczany (jednodobowy) sprawi, że smak chleba, który na nim wyrośnie, będzie delikatny, bez wyrazistego kwaskowego smaku, charakterystycznego dla chlebów zakwasowych. Zakwas chlebowy gryczany może stanowić podstawę do przygotowania bezglutenowego chleba. Przepis autorstwa Marty Szloser pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" (wyd. Bukowy Las).

SKŁADNIKI

  • 100 ml pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 150 ml letniej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień pierwszy: w półlitrowym słoiku lub kamionkowym garnku nastaw zaczyn ze 100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej i 150 ml letniej wody (o temp. 30 st. C).
  • Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj grubą bawełnianą ściereczką, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe miejsce. Konsystencja tak przygotowanego zaczynu jest dość rzadka, ale nie dodawaj więcej mąki.
  • Ważne, aby zaczynowi niemal przez całą dobę zapewnić optymalną temperaturę wzrostu, mniej więcej 25 st. C. Jeśli nie masz do dyspozycji ciepłego grzejnika, na którym możesz postawić naczynie, trzymaj je w piekarniku nagrzanym do wymaganej temperatury. Co jakiś czas minimalnie go podgrzewaj, aby utrzymać ciepło. Ogrzej piekarnik wieczorem, możliwie jak najpóźniej, aby zminimalizować spadek temperatury podczas nocy.
  • Dzień drugi (po upływie doby): zaczyn podwaja objętość i wydziela przyjemny, lekko kwaskowaty zapach. W takiej postaci możesz dodać go do ciasta chlebowego.
  • Po tak krótkim czasie fermentowania zakwas będzie zawierał jeszcze mało dzikich drożdży. Dzięki temu smak chleba, który na nim wyrośnie, będzie delikatny, bez wyrazistego kwaskowego smaku, charakterystycznego dla chlebów zakwasowych, a jego skład bardziej przyjazny dla układu trawiennego niż chlebów kwaśnych, na starych silnych zakwasach. Jednocześnie niewielka ilość drożdży spowoduje wzrost chlebowego ciasta o 2-3 cm.