Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis

Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dodatek płatków owsianych sprawia, że domowy chleb jest  jeszcze zdrowszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chleb na zakwasie z płatków owsianych jest świeży i ma chrupiącą skórkę nawet przez około tydzień. Jak upiec pyszny domowy chleb na zakwasie? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • zakwas:

  • 15 dkg płatków owsianych

  • ok. 50 g drożdży

  • 750 ml zimnej wody

  •  

  • ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 10 dkg ziaren słonecznika lub siemienia lnianego

  • łyżka soli

  • olej do smarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zakwas przygotowujemy w ceramicznej misce lub w garnku. Do płatków owsianych dodajemy rozdrobnione drożdże, wlewamy wodę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum dwa dni.

  • Jeśli na powierzchni pojawi się coś w rodzaju pianki lub kożucha, to oznacza, że zakwas jest gotowy. Przed użyciem zakwasu należy usunąć kożuch z jego powierzchni.

  • Do zakwasu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika lub siemienia lnianego i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

  • Przygotować dwie formy do ciasta (keksówki). Posmarować je olejem. Wyłożyć ciasto i ponownie poczekać ok. godzinę, aż wyrośnie. Włączyć piekarnik na ok. 190 st. C. Piec przez ok. 1 godz.

Ocena: 0