Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb

Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy chleb to prawdziwa magia

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sprawdzony przepis na chleb. Podstawowy, z mąki pszennej chlebowej. W sam raz na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba.

Składniki

  • Mąka chlebowa

  • Woda

  • Drożdże suche

  • Cukier

  • Sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na blacie usyp górkę mąki, zrób w niej zagłębienie i wlej w nie połowę letniej wody, wsyp drożdże, cukier i sól.

  • Powoli łącz mąkę z wnętrza kopczyka z resztą. Kiedy masa w zagłębieniu zgęstnieje, dodaj resztę wody. Gdy masa ponownie zgęstnieje, wymieszaj ją z resztą mąki z kopczyka.

  • Rękoma posypanymi mąką, ugniataj ciasto, tocząc je po blacie ok. 5 minut, aż stanie się gładkie.

  • Oprósz je mąką, włóż do miski, przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto podwoi objętość, wyrób je jeszcze przez pół minuty. Uformuj w wybrany przez ciebie kształt chleba (podłużny, okrągły). Odstaw na pół godziny-godzinę.

  • Połóż ciasto na posypanej mąką blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piecz ok. 30 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, puknij w spód bochenka. Powinien wydać pusty dźwięk.

Ocena: 4,5