Łatwy chleb pszenny na drożdżach

Łatwy chleb pszenny na drożdżach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łatwy chleb pszenny na drożdżach to czysta przyjemność pieczenia. Jeśli nie macie dość siły w rękach do wyrabiania ciasta, można użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem na niskich obrotach. Gdy upieczecie chleb raz, rozsmakujecie się w nim na zawsze. 

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 750 + 2 łyżki do podsypania i oprószenia bochenka

  • 300 g mąki pszennej typ 450

  • 370 g wody

  • 20-25 g świeżych drożdży (albo 2 łyżeczki drożdży instant)

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie mąki przesiać do miski. Przesiewanie napowietrza mąkę, a powietrze jest potrzebne drożdżom do wzrostu.

  • Drożdże pokruszyć, wrzucić do kubka, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wlać ok. 100 g wody i rozmieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić na 10 minut, a następnie wlać do miski z mąką.

  • Dolać resztę wody i dosypać sól. Zarobić ciasto, a kiedy składniki się połączą, jeszcze wyrabiać ok. 20 minut.

  • Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, a miskę przykryć szczelnie. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazować, nakłuwając go palcami. Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, nieco rozciągnąć, złożyć zawijając brzegi do środka i uformować okrągły bochenek. Położyć go, złączeniem ciasta do dołu, na arkuszu papieru do pieczenia posypanym lekko mąką. Lub w specjalnym koszyku do wyrastania chleba. Przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

  • W połowie tego czasu włączyć piekarnik nastawiając go na 250 st. C. Od razu też wstawić do środka garnek żeliwny z pokrywą, aby zdążył się nagrzać. Wystarczy garnek o średnicy około 25 cm.

  • Po godzinie chleb oprószyć z wierzchu mąką i bardzo ostrym nożem naciąć na krzyż. Ostrożnie wyjąć nagrzany garnek, zdjąć pokrywę i przełożyć do garnka chleb, razem z papierem na którym leżał. Założyć pokrywę i wstawić garnek z powrotem do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę z 250 st. C do 200 st. C. Piec 30 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne pół godziny. Po upieczeniu studzić bochenek na kratce.

  • Kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie. 

Ocena: 5