Domowy chleb z otrębami

Domowy chleb z otrębami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy chleb puszysty wewnątrz, chrupiący na wierzchu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy chleb z otrębami to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Pieczenie chleba jest fascynujące. Nie mówiąc już o korzyściach w jedzenia własnoręcznie przygotowanego chleba. Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Składniki

  • 10 dag drożdży

  • 1 kg mąki

  • 1 litr letniej wody

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 2 szklanki otrąb pszennych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą.

  • Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.

  • Odstawić na 20 minut w cieple miejsce.

  • W tym czasie trzykrotnie wymieszać.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem.

  • Piec przez około godzinę.

  • Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.

  • Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Ocena: 4,5