Domowy chleb z otrębami

2021-03-29
Domowy chleb z otrębami
Autor: Shutterstock Domowy chleb puszysty wewnątrz, chrupiący na wierzchu
łatwy
30 min
4

Domowy chleb z otrębami to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Pieczenie chleba jest fascynujące. Nie mówiąc już o korzyściach w jedzenia własnoręcznie przygotowanego chleba. Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

SKŁADNIKI

  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1 litr letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki otrąb pszennych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą.
  • Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
  • Odstawić na 20 minut w cieple miejsce.
  • W tym czasie trzykrotnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem.
  • Piec przez około godzinę.
  • Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.
  • Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.