Domowy chleb - prosty przepis. Jak samodzielnie upiec chleb?

Domowy chleb - prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy  chleb łatwo jest  przygotować i upiec - można mieć dzięki temu świeże pieczywo  na zawołanie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu!

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej

  • 3 łyżki otrąb pszennych

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 2 szklanki ciepłej wody (może być pół na pół z mlekiem)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

  • 1 łyżka maku

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy zrobić rozczyn z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Gotowy rozczyn odstawiamy przykryty w misce, aż zacznie rosnąć.

  • Kiedy rozczyn wyrasta, wsypujemy do niego resztę mąki, sól i wyrabiamy ciasto, najlepiej rękami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Na koniec dodajemy otręby i olej i wyrabiamy jeszcze chwilę. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

  • Można je od razu przełożyć do wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami foremek (najlepiej "keksówek"). Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba. Wyrośnięty w foremkach chleb smarujemy jajkiem rozbitym z wodą i posypujemy makiem.

  • Chleb pieczemy przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Bochenki mają być rumiane i chrupiące. W czasie pieczenia chleb można nakryć folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekł.

tip dnia

Chleb z dodatkami, czyli jak urozmaicić podstawowy przepis na chleb

Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy. Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Na przykład do chleba można dodać: tymianek (na taką ilość ciasta wystarczy 1 łyżeczka), kminek (1 łyżeczka), ziarna słonecznika (5-6 łyżek, oczywiście słonecznik łuskany), ziarna dyni (3-4 łyżki), siemię lniane (6-8 łyżek).

Ocena: 2,8