Chleb z suszoną żurawiną: prosty przepis na Boże Narodzenie

Chleb z suszoną żurawiną: prosty przepis na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy chleb jest smaczniejszy od kupnego pieczywa i bardzo łatwy do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Prosty przepis na chleb na Boże Narodzenie. Pyszny chleb domowy będzie idealną podstawą większości świątecznych posiłków. A zdrowa i smaczna suszona żurawina uczyni chleb tym wyjątkowym na Boże Narodzenie.

Składniki

  • 1 kg mąki z pełnego przemiału
  • 1 litr ciepłej wody
  • 6 łyżek słonecznika
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 dkg drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki suche chleba domowego wraz z żurawiną wymieszać w misce

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie.

  • Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Podrośnięte ciasto chleba domowego przełożyć do dwóch podłużnych foremek i zostawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

  • Chleb z żurawiną piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około godzinę.