Hamburgery z serem - przepis na hit sezonu grillowego!

Hamburgery z serem - przepis na hit sezonu grillowego!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Hamburgery z serem w środku to pyszne danie plenerowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hamburgery z serem kojarzą się nam z niezdrowym fast foodem. Ale przyrządzone własnoręcznie, z porządnych składników, stanowią zdrowe i pożywne, a czasem nawet wykwintne danie. Naucz się z nami robić super smaczne hamburgery z serem wewnątrz soczystego kotleta!

Składniki

  • 3/4 kg mielonej wołowiny

  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej

  • 1 filiżanka grubo utartego żółtego sera

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego

  • 1 łyżeczka pietruszki

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • sól i pieprz

  • 4 miękkie bułki

  • ketchup

  • musztarda

  • 1 ogórek konserwowy w plastrach

  • 1 pomidor pokrojony na plasterki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać grill; czystą kratkę należy wcześniej wysmarować oliwą (na przykład z oliwek), używając papierowego ręcznika.

  • Wymieszać w dużej misce mięso mielone, cebulę, ser, jajko, sos sojowy, czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano, rozmaryn; dosypać sproszkowany czosnek. Dodać pieprzu. Nie solić, ponieważ sos sojowy oraz żółty ser już są wystarczającym źródłem soli. 

  • Uformować z masy cztery kotlety mielone.

  • Usmażyć kotlety na grillu - po pięć minut na każdą stronę.

  • Bułki należy przekroić w poprzek; też można je lekko podpiec na grillu.

  • Gotowe kotlety kładziemy na dolnej połówce bułki, kotlet smarujemy ketchupem i/albo musztardą, a na to kładziemy plastry pomidora i ogórka. Całość przykrywamy górną połówką bułki.

Ocena: 5