Zapiekanka z kurczakiem z brokułami: przepis na pyszny i dietetyczne danie główne

Zapiekanka z kurczakiem z brokułami: przepis na pyszny i dietetyczne danie główne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z kurczakiem z brokułami: przepis na pyszny i dietetyczne danie główne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zapiekanka z kurczakiem z brokułami to zdrowe, pożywne i dietetyczne  danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Będzie smakowała wszystkim domownikom, dzieciom i dorosłym. Wypróbuj ten przepis.

Składniki

  • 3 litry wody
  • 300 g brokułów
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka beztłuszczowego majonezu
  • 1/2 szklanki beztłuszczowej śmietany
  • 1/4 szklanki wytrawnego sherry
  • 1 łyżeczka sosu Worcesterski
  • 280 g skondensowanego, beztłuszczowego kremu grzybowego
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • beztłuszczowy olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 400 st. C.

  • Doprowadź wodę do wrzenia w dużym garnku.

  • Dodaj brokuły i gotuj około 5 minut.

  • Przenieś ugotowane brokuły za pomocą łyżki cedzakowej do dużej miski.

  • Dodaj piersi z kurczaka do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

  • Następnie wyjmij je i przenieś na deskę do krojenia; ostudź.

  • Pokrój piersi w większą kostkę i dodaj do miski z brokułami.

  • Połącz skondensowane mleko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową w rondlu i mieszaj.

  • Doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze minutę cały czas mieszając.

  • Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i pozostałe 4 składniki, a także 1/2 szklanki parmezanu i mieszaj.

  • Powstałą mieszaninę wlej do brokułów i piersi z kurczaka. Wymieszaj delikatnie aż do połączenia składników. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego pokrytego beztłuszczowym olejem.

  • Posyp pozostałą ilością startego parmezanu. Piecz w temperaturze 400 st. C przez 50 minut, aż ser zacznie brązowieć. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce 5 minut.

Wartość kaloryczna dania, na które podajemy przepis wynosi 276 kcal, z czego 25 procent pochodzi z tłuszczu. Tłuszcze: 7,8 g tłuszczu, w tym 13,5 g tłuszczów nasyconych, 1,8 g tłuszczów jednonienasyconych, 1,1 g tłuszczów wielonienasyconych. Zawartość poszczególnych składników: białka: 31,1 g, węglowodany: 18,9 g, błonnik: 2,1 g, cholesterol: 66 mg, żelazo: 1,6 mg, sód: 696 mg, wapń: 365 mg.