Śląskie makówki z przepisu Anny Starmach. Palce lizać! [WIDEO]

Śląskie makówki z przepisu Anny Starmach

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Kutia nie musi być z pszenicy czy pęczaku - w wersji bezglutenowej możesz zastąpić je ryżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Planujesz przygotować na wigilijny stół tradycyjne śląskie makówki? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić śląskie makówki według sprawdzonej receptury Anny Starmach. 

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Kutia, wigilijny przysmak

Składniki

  • 250 g maku

  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych

  • 100 g migdałów

  • 150 g rodzynek

  • kilka kromek pszennej bułki, chałki lub chlebka

  • 6 łyżek cukru

  • 1,5 l mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Migdały, orzechy, rodzynki posiekaj.

  • Suchy mak zmiel w młynku elektrycznym lub w maszynce.

  • Zagotuj mleko z cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuj zmielony mak i cały czas mieszaj.

  • Ułóż w miseczce kromki, przesyp bakaliami i wyłóż ostudzony mak. Odstaw na noc.

  • Następnego dni przed podaniem makówki udekoruj bakaliami i pszennymi kromkami.

Ocena: 0