Jakie wino podać na Wigilię? Który alkohol pasuje do wigilijnych potraw?

2022-12-19 15:36

Zastanawiasz się, jakie wino podać do wigilijnych potraw, aby dobrze komponowało się z rybami, kapustą i pierogami? Czy takie samo wino pasuje do słodkości? Sprawdź, jak dobrać wino do wigilijnej wieczerzy.

Wino na wigilię
Autor: Shutterstock Lampka odpowiednio dobranego wina podkreśli smak wigilijnych potraw.

Spis treści

  1. Jaki alkohol postawić na wigilijnym stole?
  2. Jakie wino na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia?
  3. Uniwersalne wino na Wigilię
  4. Galeria: Ile kalorii mają potrawy wigilijne

Jaki alkohol postawić na wigilijnym stole?

Przyjęło się, że do tradycyjnych dań wigilijnych (gdzie przeważają ryby) podaje się białe wino. To jednak nie zawsze się sprawdza. Często dania wigilijne są ciężkie i aromatyczne, zatem warto postawić na stole również wino różowe oraz tokaj! To ostatnie idealne sprawdza się do dań takich jak jak makowiec, kluski z makiem czy ciasta z rodzynkami. Z kolei do świątecznego piernika dobrze podać wino czerwone, można pokusić się nawet o grzańca z dużą ilością przyprawy korzennej. Pamiętajmy, że im wino słodsze, tym mocniej powinno być schłodzone.

Jakie wino na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia?

W pierwszy i drugi dzień Świat Bożego Narodzenia spożywa się już mięsne potrawy, czyli kurczaki, kaczki, szynki i indyki. Do drobiu pieczonego podaje się zwykle białe wino. A do pozostałych dań?

  • Do ryb i drobiu odpowiednie jest wino białe, najlepiej wytrawne;
  • Do ciężkich potraw (kaczka, bigos) podaje się wino czerwone o cięższej teksturze np. odmiana Syrah, Malbec;
  • Do pasztetów i wędlin można podawać lekkie, półwytrawne wino;
  • Do tradycyjnych świątecznych ciast (pierniki, keksy, makowce, miodowniki) podaje się wino czerwone słodkie lub półsłodkie;

Uniwersalne wino na Wigilię

Jeśli chcesz kupić jedno wino, wybierz na wigilijną wieczerzę wino półwytrawne, białe. Należy je podawać w temperaturze 8 -10 stopni Celsjusza, w kieliszkach z małą czaszą i długą nóżką, które najczęściej przyjmują kształt tulipana. Krawędzie kieliszka zwężają się ku górze, co ma zachować aromat wina na dłużej. Wino białe wlewamy maksymalnie do połowy kieliszka.

Jak dobierać wino do potraw?

Galeria: Ile kalorii mają potrawy wigilijne