Jakie wino podać na Wigilię? Który alkohol pasuje do wigilijnych potraw?

Jakie wino podać na Wigilię? Który alkohol pasuje do wigilijnych potraw?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Na wigilijnym stole powinno znaleźć się różowe lub białe wino wytrawne lub półwytrawne. Do deserów pasuje zaś tokaj.

Zastanawiasz się, jakie wino postawić na wigilijnym stole, aby dobrze komponowało się z rybami, kapustą i pierogami? Czy takie samo wino pasuje do słodkości? Sprawdź, jak dobrać wino do wigilijnej wieczerzy.

Jaki alkohol postawić na wigilijnym stole?

Przyjęło się, że do tradycyjnych dań wigilijnych (gdzie przeważają ryby) podaje się białe wino. To jednak nie zawsze się sprawdza. Często dania wigilijne są ciężkie i aromatyczne, zatem warto postawić na stole również wino różowe oraz tokaj!

Tokaj - dopełnienie wigilijnej kolacji

Tokaj idealne sprawdza się do dań, takich jak jak makowiec, kluski z makiem czy ciasta z rodzynkami. Z kolei do piernika dobrze podać wino czerwone, można pokusić się nawet o grzańca z dużą ilością przyprawy korzennej.

Jakie wino na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia?

W pierwszy i drugi dzień Świat Bożego Narodzenia spożywa się już mięsne potrawy, czyli kurczaki, kaczki, szynki i indyki. Do drobiu pieczonego podaje się zwykle białe wino. A do pozostałych dań?

Jakie wino podać do poszczególnych, świątecznych potraw?

  • Do ryb i drobiu odpowiednie jest wino białe, najlepiej wytrawne;

  • Do tradycyjnych świątecznych ciast (pierniki, keksy, makowce, miodowniki) podaje się wino czerwone słodkie lub półsłodkie oraz tokaj;

  • Do ciężkich potraw (kaczka, indyk, bigos) podaje się wino czerwone o cięższej teksturze np. odmiana Syrah, Malbec;

  • Do pasztetów i wędlin można podawać lekkie, półwytrawne wino;

Jeśli chcesz kupić jedno wino, wybierz na wigilijną wieczerzę wino półwytrawne, białe. Należy je podawać w temperaturze 8 -10 stopni Celsjusza, w kieliszkach z małą czaszą i długą nóżką, które najczęściej przyjmują kształt tulipana. Krawędzie kieliszka zwężają się ku górze, co ma zachować aromat wina na dłużej. Wino białe wlewamy maksymalnie do połowy kieliszka.

tip dnia

Pamiętajmy, że im wino słodsze, tym bardziej powinno być schłodzone.