Jak zrobić kutię? Tradycyjny polski przepis na danie wigilijne

2021-03-29
kutia_z_pszenica
Autor: Karolina Wrona Kutia nie musi być z pszenicy czy pęczaku - w wersji bezglutenowej możesz zastąpić je ryżem
średni
30 min
4

Pochodząca z kresów wschodnich kutia, to ważny element wigilijnej wieczerzy. Jak prawidłowo ją przyrządzić, by pszenica i mak były miękkie? Oto przepis na dobrą, aromatyczną kutię.

SKŁADNIKI

  • 200 g pszenicy (bez łusek)
  • 200 g maku
  • 200 ml miodu (płynnego)100 g migdałów (obranych)
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 4 suszone figi
  • 6 suszonych daktyli
  • łyżka cukry waniliowego
  • starta skórka z cytryny
  • ewentualnie 50 ml rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę wypłucz. Przez kilka godzin mocz w zimnej wodzie. Odcedź, zalej 2 l wrzątku. Gotuj na małym ogniu około 3 godziny. Odcedź ziarna. Wystudź.
  • Mak przepłucz, zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Osącz na sicie o małych i gęstych oczkach. Trzy razy zmiel w maszynce do mięsa. 
  • Dziesięć migdałów odłóż na bok. Pozostałe drobno pokrój. Orzechy również pokrój na drobne kawałki.
  • Figi i daktyle pokrój na paseczki. Przesyp do miseczki, dorzuć rodzynki. Zalej rumem.
  • Ugotowaną i przestudzoną pszenicę wymieszaj z makiem. Dodaj miód, bakalie, skórę z cytryny, cukier wanilinowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  • Kutię wstaw do lodówki na kilka godzin. Przełóż do ładnej miski, ozdób na wierzchu migdałami.