Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne ciasto do popołudniowej herbaty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze to pyszne ciasto. Dość oszczędne, bo nie potrzeba do niego tłuszczu. Wystarczą tylko 3 jajka, a dzięki dodatkowi kaszy manny i proszku do pieczenia jest puszyste i przyjemne. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ciasto można wzbogacić dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Po upieczeniu jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • oraz 0,5 szklanki mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.

  • Do masy jajecznej wlać kefir, wymieszać na jednorodną masę.

  • Dodać kaszę mannę i dobrze wymieszać, pozostawić na 20-30 minut, aby kasza napęczniała.

  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.

  • Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec około 40 minut lub próby suchego patyczka.

  • Pod koniec pieczenia, gdy wydaje się nam, że ciasto jest już upieczone, należy w środek wbić drewniany patyczek np. od szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, nie przylepiło się do niego mokre ciasto, to znaczy, że wypiec jest gotów.

  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, gęsto nakłuć ciasto do samego dna. Polać ostrożnie mlekiem, tak aby ciasto wypiło cały płyn.

  • Wstawić do wyłączonego lecz nadal ciepłego piekarnika na 15 minut.

  • Wyjąć ciasto i ostudzić.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6