Tort bezowy z kremem kawowym

2021-03-29
Tort bezowy z kremem kawowym
Autor: Shutterstock Dramatyzmu temu efektownemu tortowi bezowemu dodaje połamana tafla karmelu
łatwy
60 min
4

Tort bezowy z kremem kawowy to idealne połączenie słodyczy bezy i goryczy prawdziwej kawy. Efektowny tort może uświetnić każde urodzinowe przyjęcie. Wierzch tortu można dowolnie ozdobić, wykorzystując karmel, czekoladę, bakalie, a nawet gotowe czekoladki lub wafelki. Wypróbuj przepis i ciesz się eleganckim smakiem tortu bezowego z kremem kawowym. 

SKŁADNIKI

  • Na 3blaty bezowe:
  • 6 białek jaja kurzego
  • 250 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Na krem kawowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 36% tłuszczu lub 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować papier do pieczenia, na którym za pomocą talerza obiadowego odrysować 3 koła. Ponieważ 3 blaty bezowe tych rozmiarów nie zmieszczą się na 1 blasze, trzeba przygotować drugą. 
  • Trzy łyżeczki kawy rozpuścić w łyżeczce gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  • Nagrzać piekarnika do 140°C.
  • Do białek dodać sól i ubić razem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru, ubijać przez chwilę i dodać kolejną 1 łyżkę cukru, dalej ubijać, dodając cukier, aż do wyczerpania składnika. Gotowa piana powinna być lśniąca.
  • Na koniec do masy białkowej dodać rozpuszczoną kawę, mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Wymieszać masę.
  • Masę bezową wyłożyć na papier do pieczenia, kształtując 2 koła.
  • Bezę wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut z włączonym termoobiegiem. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez półtorej godziny.
  • Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić bezę przez kilka godzin, a najlepiej zostawić ją tak na całą noc.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą kuchennego pędzla pokryć jedną stronę każdej bezy rozpuszczoną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.
  • Przygotować krem: kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
  • Śmietanę (najlepiej prosto z lodówki, dobrze schłodzoną) ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy.
  • Gdy śmietana jest ubita, dodać do niej po serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
  • Do kremu dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać.
  • Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Uprażone orzechy grubo posiekać.
  • Złożenie tortu: na wystudzony blat bezowy położyć 1/3 kremu kawowego, przykryć kolejnym blatem, położyć 1/3 kremu i posypać połową prażonych orzechów, przykryć blatem, na wierzchu położyć pozostały krem i posypać prażonymi orzechami.