Tort bezowy z imbirem: sprawdzony przepis

2021-03-29
Bożena Król
Tort bezowy z imbirem
Autor: thinkstockphotos.com Tort bezowy z imbirem można też serwować z ulubionymi owocami
średni
80 min
4

Pyszny tort bezowy z imbirem stanie się główną atrakcją na przyjęciu urodzinowym i ozdobą każdego stołu. Jak go zrobić? Podajemy przepis na tort bezowy.

SKŁADNIKI

  • beza:
  • pół szklanki białek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 36%
  • 45 ml spirytusu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po trochu cukier wymieszany z przyprawą. Pieczemy w tortownicy dwa krążki o średnicy 20 cm (ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze 145°C).
  • W tym czasie przygotowujemy krem. Siekamy drobno imbir i zalewamy go spirytusem na kilka godzin.
  • Serek mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy do smaku imbir ze spirytusem.
  • Ubijamy mikserem śmietanę i delikatnie mieszamy ją z serkiem.
  • Puszystą masą przekładamy krążki bezowe.
  • Gotowy tort wstawiamy do lodówki i schładzamy przez godzinę. Można dodatkowo udekorować tort owocami.
Bożena Król