Prosty przepis na bezy - słodkie pyszności

Prosty przepis na bezy - słodkie pyszności

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prosty przepis na bezy może stanowić punkt wyjścia do bogatszych deserów - np. z kremem i owocami

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast lub drożdżowych. Pamiętajmy jednak, że aby piana dobrze się ubiła, białka powinny mieć temperaturę pokojową i nie powinny zawierać resztek żółtka. Oto prosty przepis na bezy - lekkie i chrupiące słodkie pyszności.

Składniki

  • 4 białka
  • 250 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić na sztywno. Dalej ubijać, dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny. Ubijać, aż masa będzie gładziutka i sztywna.

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 120-140 st. C. Na wyłożonej papierem blaszce formować małe stożki.

  • Piec około 35-45 minut. Po upieczeniu bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.