Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy

Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej-pokrzywy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Barszcz z soku brzozowego i liści młodej pokrzywy najlepiej przyrządzić pod koniec marca lub na początku kwietnia. Sok z brzozy można pozyskać samemu albo kupić w sklepach zielarskich. Przepis zainspirowany recepturą Łukasza Łuczaja.

 

Składniki

  • 5 l soku brzozowego
  • 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 skórka z razowego chleba
  • 8-10 rodzynek
  • ok. 1/2 kg młodych liści pokrzywy (jeżeli nie mamy pokrzywy możemy ją zastąpić świeżym szczawiem)
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki śmietany do zup
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina do posypania (szczypiorek, koperek, natka, rzeżucha itp.)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zakwas na barszcz: sok brzozowy wlewamy do kamiennego naczynia, dodajemy skórkę chleba i rodzynki. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni aż się skwasi.

  • Liście pokrzywy myjemy, kroimy, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, zakwasem z soku brzozowego, dodajemy masło i gotujemy ok. 12 minut.

  • Przyprawiamy, podprawiamy śmietaną i dodajemy pokrojone w cząstki jajka, posypujemy zieleniną.